Met epoxy kan je erg veel doen want het is een harsmiddel. Je kan er kunstobjecten mee maken, maar ook is het razend populair om tafels te maken. Om met epoxy te kunnen werken, heb je gereedschap en veiligheidsmiddelen nodig. Epoxy kan je namelijk niet met je handen bewerken en ook kan werken met epoxy gevaarlijk zijn. Welk gereedschap en welke veiligheidsmiddelen je nodig hebt, vind je in dit artikel.

Veiligheidsmiddelen

Epoxy zelf is niet gevaarlijk, maar als je epoxy gaat bewerken met andere chemische middelen, dan komt er een chemisch proces op gang. Hier kunnen dan chemische dampen vanaf komen die giftig zijn voor alles wat leeft. Dit ben jij, maar ook voor je gezinsleden en huisdier is dit erg giftig. Het is dus erg belangrijk dat je een afzuiging hebt die de chemische dampen opzuigt en op een verantwoordelijke manier verwerkt of afvoert. Ook is het belangrijk dat je altijd handschoenen en een mondmasker draagt. In de giftige chemische dampen zitten namelijk stofdeeltjes die in je lichaam terecht kunnen komen als jij het met je blote handen aanraakt. Dit kan niet gebeuren als de epoxy al volledig gedroogd is.

Gereedschap

Zoals je inmiddels al weet kan je epoxy simpelweg niet bewerken met je blote handen. Je hebt hier speciaal gereedschap voor nodig. Je hebt een betonmixer nodig waarmee je vloeibare epoxy kan mixen met kleurstoffen. Ook heb je dit nodig als je glitters in de epoxy wilt verwerken. Vaak moet je epoxy ook zagen, zoals bijvoorbeeld platen die bewerkt zijn met epoxy. Dit kan je dan alleen zagen als je over een cirkelzaag beschikt. Geen enkele andere soort zaag is geschikt voor het zagen van epoxy. Dit heeft ermee te maken dat epoxy kan gaan smelten door de hitte van het zaagblad.

Boot afwerken met epoxy

Als je over een grote boot beschikt, dan is het enorm belangrijk dat de onderkant van de boot goed beschermd is tegen mogelijke roest en ook tegen schade die kan ontstaan door boomstammen en takken die in het water liggen. Dit wordt gedaan met een antifouling middel zoals epoxy. Als jij dit zelf wilt doen, dan is het handig als je over een betonmixer beschikt waarmee je vloeibare epoxy kan mengen. Ook moet je over een plamuurmes met een rubberen rand beschikken waarmee je de epoxy over de onderkant van je boot kan uitsmeren. Het is erg belangrijk dat het plamuurmes een rubberen rand heeft zodat je geen schade kan maken. De laag epoxy op de onderkant van de boot wordt ook wel antifouling genoemd. Voeg daar vervolgens de juiste bootverf aan toe en je kunt weer volop genieten op het water! 

Leave a Reply