Duurzaamheid is ontzettend belangrijk in het Nederlandse bedrijfsleven. Steeds vaker kiezen ondernemers ervoor om groener te werken. Met oog op de toekomst stappen zij bijvoorbeeld alsmaarh vaker op groene zakelijke energie om zo een steentje bij te dragen aan een betere wereld. Ben je ook een ondernemer en ben je benieuwd hoe je een duurzamer kantoor kunt maken? In dit artikel geven we je enkele simpele tips en tricks waarmee je groener aan de slag kunt gaan.

Stap over op groene energie voor je bedrijf

Een van de meest simpele dingen die je kunt doen, is overstappen op groene stroom voor je bedrijf. Daar hoef je niet eens zo heel veel voor te doen; je moet alleen switchen van aanbieder. De grootste reden om over te stappen op groene zakelijke energie is omdat deze vorm van stroom afnemen veel beter is voor het milieu. Dat zit namelijk zo: bij de productie van groene energie komt minder CO2 vrij dan bij de productie van grijze stroom. CO2 is, zoals je misschien wel weet, een gas dat schadelijk is. Dit gas zorgt er onder andere voor dat er een gat in de ozonlaag ontstaat, waardoor het klimaat op aarde verandert. Daarbij zijn de energiebronnen van groene energie 'beter' voor de wereld. Grijze stroom komt namelijk uit fossiele bronnen die op een dag op zullen zijn als we eruit blijven putten zoals we dat nu doen. Groene energie wordt daarentegen uit natuurlijke bronnen gemaakt die voor altijd zullen bestaan. Denk aan de zon, de wind en het water. Door te beginnen met mkb energie vergelijken vind je binnen no time een groen energiecontract dat bij je bedrijf past.

Wek je eigen groene energie op met zonnepanelen

Tegenwoordig is het ook heel eenvoudig om groene stroom zelf op te wekken. Dat kan met behulp van zakelijk zonnepanelen. Steeds vaker schaffen ondernemers in Nederland zonnepanelen aan om zo hun eigen groene zakelijke energie te produceren. Op die manier ben je niet meer afhankelijk van wat er zoal gebeurt op de energiemarkt én ben je goed en groen bezig. Dat zijn zeker niet de enige voordelen van zonnepanelen aanschaffen voor je bedrijf. Wist je bijvoorbeeld ook dat je uiteindelijk veel minder betaalt voor je zakelijke energierekening? Zonnestralen zijn namelijk gratis, wat betekent dat je gebruik maakt van gratis energie. Het enige waar je voor moet betalen, is de toepassing om die zonnestralen op te vangen en om te laten zetten naar bruikbare stroom. De investering in zonnepanelen en een omvormer heb je er gemiddeld binnen acht tot tien jaar uit. Tel daarbij op dat zonnepanelen tussen de 20 en 25 jaar mee kunnen gaan en je hebt een hele interessante deal; voor de wereld en voor je portemonnee.

Kies alleen nog maar voor tweedehands apparatuur

Met alleen groene energie ben je er nog niet wanneer het gaat om duurzamer ondernemen. Zo is het tot slot ook belangrijk om naar je kantoorpand te kijken. Is het gebouw voldoende geïsoleerd zodat je zo min mogelijk hoeft te stoken? En hoe zit het met alle apparatuur die nodig is? Tegenwoordig kun je heel eenvoudig en snel refurbished apparatuur aanschaffen. Dat zijn apparaten zoals laptops, smartphones en printers die tweedehands zijn, maar na een controle en oplapbeurt gerust nog een of meerdere rondes mee kunnen gaan. Hier betaal je niet alleen veel minder voor, je zorgt er ook nog eens voor dat de wereldwijde afvalberg een stuk kleiner wordt. Als iedereen voor refurbished zou kiezen, is de vraag naar nieuwe apparaten namelijk veel kleiner. Hergebruik is een groene keuze en financieel gezien een slimme stap. Je betaalt een lager prijskaartje, maar profiteert wel van alle overige voordelen van zo'n product zoals de retourvoorwaarden en recht op garantie.

Leave a Reply