De wereld van het beleggen is helemaal hot and happening. Iedereen heeft er weleens van gehoord en menig mens zit er middenin. Dan vliegen de begrippen en termen je wellicht om de oren. Als je net begint, kan dat wat intimiderend overkomen, want wat betekent het allemaal? Nou daarom dacht ik: ik schrijf er een blog over. In deze blog vertel ik je over een paar veelvoorkomende termen in de wereld van het beleggen. Een soort beleggen voor beginners lesje. Lees je mee?

Opties voor beleggen

Allereerst zijn er veel verschillende opties om in te beleggen. Zo kan je jouw geld ook op een huis beleggen. Maar in deze blog heb ik het specifiek over de wereld van ‘aandelen kopen’ want hoe zit dat nu in elkaar. De begrippen van een huis kopen, kennen we misschien wel. Goed, dan nu de eerste termen.

Aandelen en obligaties

Want wat zijn aandelen nu precies en wat is het verschil met obligaties, een term die je wellicht ook gehoord hebt. Met aandelen krijg je eigenlijk bepaalde rechten op een vennootschap. Sommigen zien het als een stukje van een bedrijf krijgen, als het ware. Een obligatie is een lening. Dat is een groot verschil, want het is dus geen koop.

De markt en de koers

Daarnaast heb je vast ook weleens van de markt gehoord. In principe is de markt alles waarin verhandeld wordt qua aandelen en crypto bijvoorbeeld. In geval van dat laatste is de markt vooral online. De koers geeft de waarde aan van bepaalde aandelen en crypto. Deze laat zien of het item in een stijgende of dalende lijn zit. Hier kan je actie op ondernemen maar het is algemeen bekend dat de koers met de dag kan wisselen.

De Bull en de Bear

Zijn als het ware twee tactieken in de markt. De bullmethode ontstaat als investeerders veel vertrouwen hebben in de markt. Zij kopen daarom dan veel op en zo stijgt de prijs van een aandeel of cryptomunt. Doordat de koers stijgt, stappen meer mensen in omdat het er aantrekkelijk uitziet.

De Bear manier is als het ware precies andersom, dan zien de investeerders het niet zo zitten en verkopen juist veel. Van beide markten kan je handig gebruik maken maar dat vergt een hoop kennis en tactiek. Als je daar meer over wilt leren, kan dat heel eenvoudig. Het internet staat vol met artikelen over de markt en ook over de bull en de Bear.

Leave a Reply